tisdag 13 april 2010

Pompeji, inte den enda ödelagda staden av Vesuvius..

Det har verkligen varit mycket Boudica-,kelter-,druider inlägg.
Men Pompeji då? visst, man har ju fått en massa information om det i Tillbaka till Pompeji, men det måste ju finnas mer om Pompeji .För  jag tror nog att i Theos- boken så kommer man lära sig lite mer om den fantastiska staden. Så.. jag tänkte att jag kunde skriva ett inlägg om Pompeji. Men något som  ni kanske inte  vet, är att det inte bara var Pompeji som blev ödelagt av Vulkanen Vesuvius.. Det  var staden Herculaneum och  flera andra städer. Så jag tänkte att i dagens inlägg skriva om Herculaneum , men också om Vulkanen, när jag läste Tillbaka till Pompeji, så kom bl.a. denna  frågan upp;

  • Lever fortfarande vulkanen, och har den förstört andra städer sedan Pompeji?
Jag fick svaret när jag gjorde en liten research. Nu ska jag skriva om staden och vulkanen, vi får hoppas att ni också får svaret på era frågor när ni läser dagens inlägg..

Vulkanen Vesuvius 
Vesuvius är en vulkan som ligger i södra Italien, 10 km ifrån staden Neapel.
Italien har fyra vulkaner, men Vesuvius är den som har haft flest utbrott, även om det dröjer lång tid mellan utbrotten. Den senaste var 1944. Vesuviusobservatoriet ligger på bergets nordliga sluttning och har till uppgift att försöka förutsäga nästa vulkanutbrott. ( Ja, man vill ju inte ha en till katastrof som Pompeji  en gång till, eller hur?) 
Toppen från före 79 e.Kr. störtade vid utbrottet och bildade en caldera(När magmakammaren under en vulkan töms kan ’taket’ sjunka in och skapa en stor rund struktur som liknar en kittel, kitteln kallas för caldera)  med 4 km diameter. Calderan fylldes nästan fullständigt med material från senare utbrott. Bara den norra delen av kraterkanten finns kvar.

Vulkanen ligger 1000 meter under havsytan och 2000 över, den är alltså 3000 METER HÖG! ( Om man räknar från där den börjar , under vattnet till där den slutar.)Sista dagen..

Herculaneum
Herculaneum var ett unikt litet samhälle i nuvarande Italien. År 79 e.Kr begravde vulkanen Vesuvius staden i ett cirka 20 meter djupt lager av lava och slam den 24 augusti.Staden låg gömd i mer än 1600 år tills den återupptäcktes av en slump 1709. År 1738 började man att gräva gångar i staden. Då hittade man en teater som man kallar Villa dei papiri (en enormt lyxig villa). Sedan började man istället börja gräva i grannstaden Pompeji som var betydligt lättare att gräva i, eftersom staden bara var begravd i fyra meter lava, inte som Herculaneum , som var begravd i 20-25 meter av lava..
På 1800–talet övergick man till att gräva fram ruinerna. Idag kan man besöka åtta kvarter i staden. Herculaneum hade cirka 5 000 invånare. Större delen av fynden som har hittats i staden finns i Museo Nazionale i Neapel.Många saker har konserverats i Herculaneum under all lavan, bl.a. trä, textiler, papyrus (papper man skrev på av vattenväxten Cyperus papyrus), livsmedel, möbler och konstföremål. Till och med gamla löv har påträffats.Fortfarande är det bara en bråkdel av Herculaneum som har grävts fram, och man har ingen aning om hur långt det sträcker sig.


Vill du läsa lite mer om Fortfarande är det bara en bråkdel av Herculaneum ?
Gå in här 


 
Det svarta ska föreställa hur långt askan och lavan kom..
Tänk hur många liv denna naturkatastrofen tog..

Har du inte läst Tillbaka till Pompeji, så råder jag dig att göra det!

Kram Linda


2 kommentarer:

Kimselius sa...

Jättebra Linda, oerhört intressant och kul. Du kommer att förstå varför jag tycker så mycket om just det här inlägget när du läser Theos Pompeji! Fortsätt ditt fantastiska arbete med bloggen. Vi är många som läser det du skriver! Kramisar från författaren Kim M. Kimselius

Kimseliusfan sa...

Tack Kim <3