fredag 19 mars 2010

Kinesiska draken skiss:

När jag letar igenom mina bilder så ser jag den här, jag minns när jag såg den för färsta gången, så hoppade jag upp och ner ,
Dagens fråga lyder ( kom på den när jag håller på att skriva detta inlägg:)

Vilken är finast enligt dig? skissen eller den färdiga? 


Ha det så bra!










THEOS POMPEJI ÄR KLAR!

YEY!
den är KLAR!!! 
Nu ska den bara iväg till korrektur-läsarna!! läs mer om varför det är så viktigt med det här ( första inlägget)




Sorry om det inte har kommit upp många Dagens bok inlägg.. det har varit mycket just nu, verkligen förlåt..
Men aja, det är bara att ta igen!


Vad skulle ni tycka om kimseliusbooks.se och bloggen hade slåtts ihop och blivit en enda blogg?
Bra/dåligt? 

Förlåt,förlåt,

Hej allihopa,
Väldigt dåligt uppdaterat, eller vad säger ni?
Jag har åkt upp på många av blogglistorna , nu ska jag försöka att sjunka igen ..
Alltså ska jag ha en massa uppdateringar!
Kram Linda

Lite skrivartips från författaren Kim.M.Kimselius

Skrivartipsen kommer från kimselius.se

Man är aldrig för ung eller för gammal för att ge ut en bok!


I England finns det en flicka som heter Libby Rees. Hon gav ut sin första bok när hon var bara nio år. Boken handlar om hennes föräldrars skilsmässa. Nu är Libby tolv år och kommer snart ut med sin andra bok. Den handlar om hur det är att byta från lågstadiet till högstadiet. Förlaget Aultbea Publishing har skrivit kontrakt på totalt tre böcker med Libby.



Libby Rees är även ambassadör för en organisation som heter "Save the Children" och styrelsemedlem i "Children and Family Court Advisory and Support Service".



Christopher Paolini är en annan ung författare som har slagit igenom stort. Han är från USA och har skrivit trilogin "Arvtagaren". Han började skriva sin debutroman "Eragon" när han var femton år och fick boken utgiven när han var 17 år. Vid 19 års ålder toppade han New York Times lista för bästsäljande författare. Christopher har under hela sin uppväxt blivit undervisat hemma i Montana där han bor. Montanas underbara landskap sägs vara det som inspirerar honom att ge detaljerade beskrivningar av landet Alagaesia där böckerna om Eragon utspelar sig. "Eragon" har även filmats. I sina böcker använder Christoper Paolini olika språk till dvärgar, alver och urgaler, vilket sägs vara en blandning mellan norska och egen sammansättning av orden.



Boken "How to talk to girls" är en av USA:s största succéer 2008 och den är skriven av en nioåring! Nu ska Alec Grevens från Colorado få sin debutbok filmad i Hollywood. "Killar har problem när det gäller förälskelser. Jag ville hjälpa dem. Jag ville också säga att det finns en tjej därute till alla killar. Ge inte upp och tro inte att tjejer är äckliga. De är bara tjejer", säger Alec Grevens i en intervju.



Med andra ord... Det är bara att fatta pennan, eller sätta fingrarna till tangentbordet och börja skriva. Kanske även du får ut din bok redan i unga år. Ta gärna hjälp av mina tips:



Här hittar du fler unga författare som har lyckats >>

Här hittar du de vanligast frågorna - och Kims svar >>



HUR MAN SKRIVER EN BOK

En av de vanligaste frågorna Kim får när hon är ute och föreläser, i brev och i mejl är "Hur gör jag för att skriva en bok?". Här har hon sammanställt några enkla tips om du är sugen på att skriva en bok/berättelse.



På sajten Unga Fakta panelen svarar Kim på frågor om allt som rör författarskapet, böcker m.m. Där kan du kontakta Kim om du undrar över något som berör ditt skrivande med mera.





Innan du börjar skriva berättelsen

Bestäm vad du vill skriva om. Välj gärna ett ämne som ligger dig varmt om hjärtat, något du känner till och lätt kan berätta om.



Det absolut viktigaste för att bli en bra författare är att skriva till sig själv, skriva direkt ur hjärtat och inte tänka på att någon annan ska läsa det. Låt orden flöda, bry dig inte om stavning, grammatik, etc. Det kan du titta på när boken är klar. Det viktigaste är att hålla flödet igång och gå in i berättelsen helt och hållet. Då blir din berättelse jättebra!



Därefter är det bra om du skriver ned dina tankar/idéer i förväg. Det gör du lättast genom att skriva på t.ex. en bunt Post-it-lappar (gula/rosa/grå klisterlappar) som är som små anteckningsblock.



Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna.



Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp, men tänk på att du inte ska skriva hela berättelsen på lapparna, bara stödord. Se också efter att du har en början, mitten och ett slut. Var noga med att inte fortsätta skriva på din berättelsen förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Annars är det väldigt lätt att du inte kommer vidare i din berättelse.



Sätt upp dina lappar på väggen, sortera dem i den ordning du vill att saker och ting ska hända.



Studera lapparna, flytta om dem om det behövs, ta bort lappar, lägg till lappar, ända till du känner att det har vuxit fram en bra bok/berättelse. Nu är det dags att börja skriva.





När du börjar skriva berättelsen

Föreställ dig personen du vill skriva om, försök att bli den personen, känn vad den känner, se vad den ser och skriv ner det.



Glöm inte berätta hur personerna ser ut, deras känslor, vänner, fiender m.m. Skriv gärna korta noteringar på post-it-lappar, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem personen är, hur den ser ut m.m. Då är det lätt att gå tillbaka och komma in i personen nästa gång den kommer in i handlingen.



Tänk på att berätta vad personerna gör under tiden som de "talar". Sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt personerna? Vad tänker de på?



För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet. Det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... Efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, till exempel allt det jag talade om i föregående stycken.



Om du tillhör dem som har väldigt mycket fantasi kanske du inte hinner avsluta din berättelse innan det kommer en ny du vill påbörja. Det gör inget. Har du använt dig av gula lappar har du ändå hela sammanhanget klart för dig, och kan fortsätta skriva färdigt din berättelse en annan gång.



När jag skriver gör jag oftast "benet" först, alltså hela historien. När väl det är klart går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar med mera, och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.



Använd inte suddgummi och bry dig inte om hur du stavar i första utkastet, skriv direkt från hjärtat och låt fantasin flöda fritt. Skriv så mycket du kommer på i ett streck. Följ "den röda tråden", det som binder ihop hela berättelsen. Det du har tagit fram på dina gula lappar.



Det är inte viktigt att skriva snyggt i första utkastet, renskriva kan du göra när du har läst igenom din text många gånger och känner att den är klar.



När du känner att berättelsen är klar, då kan du börja tänka på stavning. Du kan ändra texten, lägga till text, ta bort text, ända tills du känner att berättelsen är helt klar.



OBS! Kom ihåg att inte bara låta personerna i berättelsen tala till varandra. Glöm inte berätta även hur det ser ut omkring personerna, vad händer runt dem, vad gör de medan de pratar, finns det andra personer i närheten, tänker de på något annat medan de pratar, osv.







Kim M. Kimselius bloggar om skrivtips, skrivteknik med mera:

Min första bok.



Skriva en bok.



Sprudlande skrivarglädje.



Min källa till inspiration.



Kreativitet och vardagsbestyr.



Skrivprocess: Här kan du läsa om hur du jobbar med gula lappar och se exempel.



Skrivprocess: Nya gula lappar och skrivtips.



Skrivprocess: Kött på benet.



Skrivprocess: Huller om buller-tekniken.



Skrivprocess: Första meningen.



Skrivprocess: Slutet.



Skrivprocess: Motivation och disciplin.



Skrivprocess: Snart klar.



Skrivprocess: Korrekturläsning.



Skriva för skrivandets skull.



Skriva synops.



Att arbeta med ordspråk.



Synonymer, en spännande lek med ord.



Läsarna är viktiga.



Bokomslag, från idé till färdig produkt.



Ge ut böcker på eget förlag.



När inspirationen flödar.



När blir du författare?



Spökskrivare.



Tänk vad ett ord betyder mycket.



Skrivkramp?















När du skrivit färdigt berättelsen

När du är klar med din berättelse är det bra om någon annan kan läsa din text. Någon du litar på, någon som vågar kritisera och verkligen säga vad han/hon tycker. Ibland är det svårt att upptäcka saker som man själv har skrivit och läst flera gånger. Ibland blir det krångligt och invecklat, vilket gör texten svårförståelig. Det är sådant din vän ska upptäcka.



Skriv din berättelse med ett vanligt typsnitt t.ex. Times 12 punkter, dubbelt radavstånd. Då blir det tydligt och lättläst. Kopiera ditt manus innan du skickar det till ett förlag. Behåll originalet. OBS! Som papperskopia och inte bara i datorn.





Skicka till bokförlag

Det bästa sättet att hitta rätt bokförlag är att gå till en bokhandel och se ut böcker som tilltalar dig. Se efter vilket förlag som har gett ut boken/böckerna. Det brukar stå längst fram i boken. Där står för det mesta fullständig adress, telefon, e-mejl med mera. Du kan även gå in på www.google.se och söka på "Bokförlag". Där hittar du allt du behöver.



Se igenom ditt manus igen. Kör stavningsprogram på datorn. Numrera sidorna. Det finns något som heter "Huvud/Sidfot" i Word-programmet. Där kan du lägga in sidnummer, ditt namn, adress och telefonnummer på första sidan av ditt manus, därefter kommer all information automatiskt på alla följande sidor. Skriv din berättelse med dubbelt radavstånd. GLÖM INTE BIFOGA NAMN, ADRESS OCH TELEFONNUMMER!!!



Skicka som papperskopior, ej som e-post, det blir alldeles för dyrt för förlagen att få manus som e-post.



Böcker är olika tjocka. För att du ska få någonting att gå efter, bör ditt manus innehålla ungefär så här många sidor: Bilderböcker omkring 6-8 A-4 manussidor. Barnböcker 5-11 år cirka 50-100 manussidor. Ungdomsböcker omkring 100-150 manussidor.



När förlaget/förlagen (jag tycker du kan skicka till flera förlag samtidigt) fått ditt manus är det först en redaktör som läser din berättelse. Om den personen tycker om det du har skrivit går manus vidare till flera personer på förlaget som ska tycka till. Om de tycker om din berättelse kontaktare de dig och ber att få publicera/ge ut din berättelse.



Om de skickar tillbaka ditt manus behöver det inte betyda att du har skrivit en dålig berättelse. Det kanske inte passade deras förlag, de kanske inte hade råd att ge ut fler böcker just då, det kanske inte var rätt person som läste ditt manus etc. Får du tillbaka ditt manus ska du alltså inte ge upp, sätt dig ner och läs igenom det, se om du kan förbättra det och skicka det till något annat förlag. Tänk på att förlagen får cirka 3.000 obeställda manus per år! Av dem väljer de kanske ut 10-20 manus som de trycker upp som bok.



Om du får ditt manus antaget börjar en annan process: Manus godkännes, därefter korrigeras manus, stavfel rättas, grammatiska fel m.m. Redaktören kan också komma med vissa kommentarer om att något inte stämmer i ett kapitel eller att man har tappat "röda tråden" på något ställe.



När manus är klart, levererar författaren oftast det på diskett/CD/mail till förlaget. Där gör man sidorna helt klara: sidnumrering, kapitelindelning, bilder osv.



Redan när förlaget godkänt manus har de beställt ett omslag. Det är oftast färdigt före boken eftersom det är omslaget man annonserar med, och annonserna går iväg i god tid före boken kommer ut. Förlagen har oftast speciella illustratörer som gör omslagen åt dem.



Därefter skickas manus till tryckeriet, nu i färdigt "ombrutet" format, det innebär att alla sidorna ser ut precis som de ska göra i boken. Boken trycks. Tryckerierna har stora maskiner som kan trycka 3.000 böcker på en timma. När boken är färdigtryckt går den iväg till ett bokbinderi som sätter ihop omslaget med innehållet: sidorna.



Sedan skickas böckerna, nu i tusentals exemplar, till antingen förlaget, eller ett centralt distributionsföretag. Därifrån beställer bokhandlarna sina böcker och de skickas ut till bokhandlarna så att du och alla andra kan köpa böckerna. En del böcker kommer ut i bokklubbar och på biblioteken.



Du som författare får royalty på försäljningen. Det innebär att du får en viss summa per bok som säljs, summan varierar från förlag till förlag därför kan jag inte säga hur mycket det rör sig om. Dessutom brukar författaren få ett antal gratisexemplar av sin bok, det kan röra sig om cirka 10 exemplar, alltså inga stora mängder.







Användbara länkar till förlag

Barnens Bibliotek är en sida full med tips och användbar information. Här hittar du bland annat en sida där några förlag lämnar tips och berättar om vad de kräver för att ta emot ett manus. Här finns även adressen till några förlag. På denna sida kan du även läsa om många unga personer som har lyckats förverkliga sina drömmar om att få ge ut en bok. Klicka här >>



B. Wahlströms förlag hittar du här >>



Norstedts förlag hittar du här >>



Albert Bonniers förlag hittar du här >>



Opal förlag hittar du här >>



Tips från en erfaren förläggare >>





Print-On-Demand

Du kan också trycka dina böcker på Print-On-Demand. Då betalar du allt själv, men du behöver bara trycka upp så många böcker du vill ha, till exempel en enda bok. Priset varierar mellan de olika tryckerierna. Det blir dyrare än att trycka upp 3.000 böcker, men ett mycket billigare alternativ om man inte vill ha så många böcker. Gå in på nätet och titta på till exempel http://www.books-on-demand.com/, www.instantbook.se, www.b4press.com, www.gml.se och många, många fler. Sök på www.goggle.se under Print-On-Demand, så hittar du många. Kanske har du ett Print-On-Demand tryckeri i din närhet.





Digitalboken

Du kan också lägga ut din bok som Digitalbok. Då går du in på www.digitalboken.se Genom Digitalboken får man möjlighet att bli läst och upptäckt av förläggare och allmänhet. Digitalboken är en mötesplats för de som har författardrömmar, men även för redan etablerade författare, förläggare och läsare. Digitalboken har skapats som ett forum för talanger, som kanske aldrig skulle bli publicerade på annat sätt. Det är helt gratis för författare och skribenter att ladda upp sina böcker och texter till Digitalboken.



Uppladdade böcker på Digitalboken kan läsas direkt av vem som helst, som PDF-fil. De som vill kan få sin bok tryckt i allt från några få exemplar till större upplagor, via Digitalbokens Print-On-Demand tjänst. Digitalboken erbjuder också en lektörstjänst där författaren kan få professionell granskning av sin text.



Digitalboken kan också hjälpa till med bokomslag, bilder och framtagning av tryckfärdigt material.







När du vill ha lite mer hjälp med din bokutgivning

Då kan du kontakta www.bokutgivning.se De lovar att du och din bok får samma uppmärksamhet och professionella bemötande som hos de stora förlagen. De säger sig ha lång erfarenhet av att hjälpa författare som själva vill ge ut sina böcker med allt som det innebär praktiskt, från typsättning och design av omslag till tryck, försäljning och distribution till privatpersoner, bokhandlare och bibliotek. I nära samarbete med författaren ger de ut exakt den bok du önskar dig. De hjälper dig med allt praktiskt samtidigt som du hela tiden har inblick i deras arbete och kan godkänna varje steg så att den färdiga boken blir vad du förväntar dig. Du betalar ingenting i förväg utan köper endast de exemplar som kvarstår efter tre månaders försäljning. Är detta någonting för dig, besök www.bokutgivning.se







Ta tag i författardrömmen och skaffa dig en författarcoach:

Att anlita en författarcoach är som att skaffa sig en personlig tränare. Du får stöd och uppföljning, men i slutändan ligger ansvaret på dig att skriva boken. Det är precis på samma sätt som när du tränar: det är bara du som kan göra det.



Författarcoachen erbjuder dig Silverpaketet - från bokidé till färdig produkt >>





Skrivtipslänkar, Skrivarskolor och liknande länkar:

Kim M. Kimselius blogg, där hon lämnar skrivtips, berättar om sina researresor och där du kan följa hennes arbete med de kommande böckerna >>.



Författarcoachens sida: Här hittar du skrivtävlingar, skrivtips, bra länkar till olika skrivsajter och skrivarkurser >>.



På Kristina Simars sida kan du få hjälp med att läsa igenom ditt manus, skrivtips och hitta användbara länkar >>.



För dig som jobbar med Text & Bild är detta en sida du inte kan vara utan >>



Hos Multimanus får du hjälp med det mesta som gäller skrivandet >>



Hos Skriv en Bok kan du lägga upp din egen berättelse och läsa andras berättelser >>



Har du författardrömmar är kanske Falkens Skrivarskola något för dig >>



Här kan du få hjälp och råd av en författare >>







Andra användbara länkar:

Många frågar mig om dikter. Här har jag hittat en bra länk som kanske kan vara dig till hjälp >>.

Dessutom kan du skicka in dina dikter till Unga Berättare >>.



Om du letar efter en författare, en bok, en stad eller något annat är det lätt att söka på Google >> här hittar du det mesta.



Är du ute efter fakta kan du gå in på Nationalencyklopedin och söka på det du vill veta mer om.





Kapitel 1

Detta är en digital sajt där du kan lägga ut din bok och ha chans att få din bok utgiven på Piratförlaget. Här hittar du även återkommande skrivtävlingar. Tveka inte att skicka in din berättelse till Kapitel 1.







Avslutande ord

Vill avsluta med att säga att det krävs mycket träning för att bli författare. Du ska läsa, läsa, läsa och skriva, skriva och skriva, MYCKET! Du måste utveckla ditt ordförråd och få din speciella skrivstil.



Att vara författare är inte alltid så lätt. Många kan inte försörja sig på att vara författare. De har andra yrken där de tjänar pengar och skriver sina berättelser på fritiden. Även om man har gett ut en bok är det inte säkert att man får nästa bok utgiven. Det krävs att nästa bok är minst lika bra som den första, för att förlaget ska vilja ge ut även nästa bok.



Författare är ett yrke precis som alla andra. Man kan gå utbildning för att bli författare, det finns skrivarverkstäder och skrivarläger. Det finns även högskoleutbildningar för författare. Du hittar dessa linjer på www.google.se om du söker på Skrivarlinjer, Skrivarutbildning etc.



För det mesta ger förlagen inte ut manus skrivna av yngre personer. Men det är alltid värt ett försök att skicka in. Du måste vara arton år för att skriva på ett kontrakt. Men dina föräldrar kan skriva på i ditt ställe. Du kan också skicka in till t.ex. Kamratposten och andra tidningar, eller till Unga Fakta.



Jag önskar dig all lycka i ditt skrivande, och minns att det kan ta lång tid innan du får ditt första manus utgivet. Jag bestämde mig för att bli författare när jag var åtta år och debuterade först när jag var 43. Med andra ord: GE INTE UPP! Tro på dig själv så ska du se att även du når ända fram till målet.



Kramisar från Kim M. Kimselius



Lycka till med ditt skrivande!







Missa inte Vanliga frågor - och svar >>



Under "Vanliga frågor och svar" får du många tips och råd. Dessutom får du veta en hel del personliga saker om Kim.


PS. Glöm aldrig att du aldrig SKA GE UPP! ALDRIG! Om förlaget accepterar den och vill ändra på den , och du inte känner för det, så får du säga att det inte ska vara så, stå på dig! Ds.