söndag 16 juni 2013

Persiens Pärla av Kim M Kimselius




Hej alla Kimseliusfans! 
Jag har haft fullt upp det senaste året och har inte hunnit skriva någonting på bloggen, men nu är jag här ialafall! ( Bättre sent än aldrig, eller hur? ) 
 
Sen jag skrev här sist har jag varit hemma hos Kim för att prata om och planera inför årets bokmässa och har även haft turen att läsa den nya Theo & Ramona boken, Persiens Pärla som utkommer i Augusti!

I "Persiens Pärla" åker Theo och Ramona tillbaka till det Persiska rikets storhetstid och träffar de både stora konungarna Kyros II och Dareios I. Det som skiljer Persiens Pärla från Kims andra böcker är att tidsresandet uppnår en ny dimension där många av läsarens frågor besvaras. Såhär står det på Baksidan:  Plötsligt står Ramona på en mörk gata i en okänd stad. I nästa stund rusar en kvinna ut ur en gränd, griper tag i Ramona och ber henne springa för livet. Upprörda röster och trampet av många fötter ekar mellan husväggarna. Ramona flyr tillsammans med den okända kvinnan. Ramona har förts flera tusen år tillbaka i tiden, till Persiska riket och kung Kyros på 500-talet f.Kr. Där möter en stor överraskning, som drar in Ramona i en kamp om livet.

Theo och Robert reser efter Ramona i tiden. Vid ankomsten skiljs de båda vännerna åt. Theo får en oväntad följeslagare i sökandet efter Ramona. Är det en person att lita på? Ödet spelar vännerna många spratt och blandar in döden i leken.
 
Kims målande och detaljrika språk fick en att  förflyttas till det Persiska riket tillsammans med Theo och Ramona & det kändes som att man gick bredvid dem, kände deras smärta, delade deras oro men även glädje. 
Det är därför jag älskade att läsa Persiens pärla ( och egentligen alla Theo & Ramona böcker) eftersom att jag kunde resa & uppleva Persiens historia & kultur, bara genom att läsa boken. 
 
/ Linda 
 
 
Ps. Om ni inte kan hålla er tills Persiens Pärla kommer ut kan ni läsa de här nysläppta böckerna av Kim: 
 Spöket på Stora Mossen,  släpptes 1:a Juni 2013. Länk.
 Back to Pompeii, den engelska versionen av Tillbaka till Pompeji, släpptes i maj 2013. Länk.