torsdag 28 januari 2010

Kimselius läser ur den första boken ur Kimberlie-serien.

Maoirier

såhär såg en Te puni ut (Maori hövding)

Maorierna:

Maorierna är Nya Zeelands invandrade polyneser. Det är ca. 400 000 av landets invånare som är maorier (ca 10 %). Maoriernas språk, maori, blev 1987, tillsammans med engelska, ett officiellt språk. De flesta på Nya Zeeland har maorier i släkten.

Ordet māori betyder vanlig eller normal och förekommer i många ord, exempelvis wai māori, som betyder sötvatten, dricksvatten eller vanligt vatten, till skillnad från saltvatten.

Numera kallar sig många istället Tangata whenua, landets folk.taget ifrån Wikipedia.org


Är du intresserad av maoirier?
kolla då på denna sida:
http://www.maori.org.nz/

Förresten: Idag är det i Maoiriernas kalender: Rapare, 28 o Kohitatea i te tau 2010 te ra

Nya zeeland


Ja, jag vet att det har blivit mycket om Boudica, och Theos Pompeji, så här kommer lite info inför Kimberlie, som kommer ut om 31 dagar!

Nya zeelands Historia

Nya Zeeland var obebott fram till någon gång mellan 1000 och 1300, då polynesier bosatte sig där. Denna kultur blev sedan känd som maorierna.(Dem känner ni väl till?)

De första européerna som anlände till Nya Zeeland var nederländaren Abel Tasmans expedition år 1642. Landet har fått sitt namn efter den nederländska provinsen Zeeland. James Cooks expedition kartlade öarna 1769—1770. Nya Zeeland blev år 1840 del av det brittiska imperiet.

Nya Zeeland blev en oavhängig dominion den 26 september 1907. Full oavhängighet gavs av det brittiska parlamentet med Westminsterstatuten (engelska: "The Statute of Westminster") år 1931. Denna ratificerades av det nyzeeländska parlamentet år 1947. Sedan dess har Nya Zeeland varit en självständig konstitutionell monarki under det brittiska samväldet.

Nya Zeeland har nationaldag den 6 februari.
taget ifrån Wikipedia.org

SKRIV UPP 15:E FEBRUARI I ALMANACKAN!

varför då? tänker du,
jo , för att dragningen för Kimberlie sker då! vet du inte hur man ska göra?
så här skrev Kim på sin blogg:
Vinn Kimberlie - Ett nytt liv
Allt du behöver göra för att vinna boken "Kimberlie - Ett nytt liv" är att registrera dig som Bloggintresserad och följa mina blogginlägg här på bloggen. Så fort böckerna kommer från tryckeriet dras en vinnare och du kontaktas för att jag ska få din adress. Därefter skickas boken signerad till dig.
För mer information se blogginlägget "Vill du läsa Kimberlie2 först av alla?"
Lycka till!
Dragningen sker den 15 februari. Vinnaren läggs ut här på Bloggen

Kims hundar!Kims hundar är helt underbara!
Jag älskar den rasen, jag funderar på att köpa den när jag blir stor.
Hon har skrivit ett underbart inlägg om hundarna, som ni kan se här
här är ett utdrag:
"Pluto som är född den 29 december älskar snö. Han mötte snön första gången när han var fyra veckor och snö är hans rätta element. Tola är en sommarvalp och tycker om snö, men är inte lika tokig i den som Pluto. Tickie tycker att snön är jobbig, den fastnar i hennes päls och hon är bara hälften så stor som de andra, vilket innebär att snön oftast går över henne när det är mycket snö. Idag fick hon pulsa i mina fotspår och hon såg väldigt olycklig ut."