söndag 11 april 2010

Kelterna & BoudicaSå, det fanns alltså 4 barbariska folk
Libyerna,persiena, cythenerna och Kelterna.
Dem fick sin barbariska sida från Grekerna.


Deras specialitet var att kunna styra galopperande hästar när dem stod på en speciell sorts vagn.   
Lite mer info om dem kommer här under
Kelter  Kelter är ett indoeuropeiskt folkslag som levde på antiken.Ursprungligen, så var kelter ett grekiskt ord för dem som levde väster om skyterna ( som levde omkring Kaspiska havet, på de ryska stäpperna, i norra och östra Iran och vid Altaibergen i Centralasien) Kelterna hade fiendskap mot romarna och många krig bröt, en av dem var med Julius Ceasar. I Wales överlevde självständiga inhemska välden ända till 1200-talet. 
 
Nu när jag skriver om Kelterna, så kan man ju skriva lite om Boudica också, eller hur?
Här kommer lite information om henne;

Boudicca [bəudi´kə], Boadicea, död 61 e.Kr., drottning över de brittiska icenerna i nuvarande Norfolk. Romerska ockupationsmaktens övergrepp, bl.a. misshandel av Boudicca och våldtäkt på hennes döttrar, ledde år 61 till ett stort uppror med Boudicca i spetsen. Flera städer erövrades och en romersk armé besegrades innan upproret krossades och Boudicca tog sitt liv.

Efter ha läst lite om henne, och kollat på några videor, så har jag fått uppfattningen om att Boudicca verkligen var en stark kvinna. Hon är lite som Jeanne D' Arc, ( en kvinna som krigade för sin kung och Frankrike. Men kungen fick tillbaka tronen, och Jeanne blev dömd till häxa, senare blev hon ett skyddshelgon)
Boudicca gjorde sin ´röst hörd, det är inte många som gör det.

Girl power, eller vad säger ni?

Baksidan på Boudica-boken;
                                 Boudicas strid mot Romarna
Kelternas drottning Boudica ger order om strid. Theo och Ramona vet vad som kommer att hända och försöker hindra henne, men stoppas på ett mycket brutalt sätt. Den här gången blir tidsresan till Brittanien mardrömsupplevelse som aldrig verkar ta slut.En ny spännande berättelse som utspelar sig under Romartiden.Ännu ett fulländat äventyr om Theo och Ramona.


Spännande!


3 kommentarer:

HANNA sa...

JAG ÄLSKAR DIN BLOGG LINDA!
du uppdaterar den ALLTID, MED INTRESSANTA SAKER!

Kimselius sa...

Jätteintressant Linda! Bra jobbat. Kul läsning. Ska bli spännande att se vad du tycker om boken Boudicas strid mot Romarna, nu när du är så väl påläst den här gången. Fortsätt ditt fantastiska jobb med bloggen. Det uppskattas av många. Kramisar från författaren Kim M. Kimselius

Kimseliusfan sa...

Tack , både Kim och Hanna :)