måndag 8 mars 2010

Dagens bok är...:

Det Glömda kriget 1808-1809 

 
Baksidetext:
"Vad har jag nu ställt till med?" utbrast Ramona. Hon förstod genast att en ny tidsförflyttning var på gång. Hon ville gripa tag i Theo så att även han följde med. Men det var för sent...


När Theo och Robert upptäcker att Ramona försvunnit, vet de inte vart hon har tagit vägen. De tror att hon har färdats till kriget 1808-1809, då Sverige förlorade Finland till Ryssland. Därför läser de allt om det kriget. Varje gång Theo tar en ny mapp får det oanade följder.
Ramona kämpar för sitt liv i det finska kriget, där kulorna viner runt henne, folk sprängs i bitar och döden ständigt lurar bakom nästa vägkrök. Ska Theo och Robert hinna rädda Ramona innan det är för sent?


Egna ord:
Snacka om att all spänning har proppats in i en bok!
Varje sida sitter man orolig för vad som ska hända..
När man läste boken kom lite tankar upp:
Sverige är ju neutralt nu för tiden, det kriget var det sista kriget Sverige hade, Men , om dem hade vunnit över Ryssland, hade vi fortfarande varit neutrala då?
Ryssland hade ju velat få tillbaka Finland igen, och då ahde Sverige utsätts för fler krig, visst, 200 år på sig att bli neutrala, men endån, Tiden går ju snabbt...
Ialafall: Boken var verkligen spännande! framförallt för att Ramona var ensam.. Utan Theo och Robert... ( lär känna robert mer i Snapphanar!)

recensioner:
"Boken är otroligt underhållande. Spännande, intressant och helt oförutsägbar. Den skiljer sig från de tidigare böckerna... Det här är den tionde boken i serien och jag tycker det är underbart att författaren fortfarande håller kvaliteten, blir bättre och att hon lyckas variera sig." BLT, Hanna Lindbom
"Jättebra! Spännande, fängslande och verkligt." Kristina Fridensköld"...händelserna kring Sveaborgs fästning fram till avsättandet av Gustav IV Adolf ger en övergripande bild av krigsutvecklingen och skapar spänning i berättelsen, där både Ramona och läsaren överrumplas... Det märks att Kimselius själv har blivit tagen av den historiska verkligheten, ett engagemang som gör att hon medryckande kan skildra ett historiskt skeende som idag är ganska okänt." BTJ, lektör Thomas Storn."Detta krig, som utspelades för 200 år sedan, då Sverige förlorade Finland blir väl dokumenterat... En spännande historisk skildring." BTJ, lektör Agneta Warheim."Kimselius skriver underbart... Det är så roligt att läsa varje ny bok av Kimselius", bokrecensent Lars-Olof Wiksten, Radio Blekinge."Spänningen griper tag i läsaren från första stund och blandas med oron för hur det ska sluta, känslor som vägrar släppa taget om läsaren förrän boken är slut. Förbered dig på en lärrorik sträckläsning!" A.M. Silverspegel."Det är nu 200 år sedan Finland och Sverige gick skilda vägar. Boken 'Det glömda kriget 1808-1809' lyfter fram händelserna och det s.k. Finska kriget på ett spännande sätt. Hanaholmen - kulturcentrum för Sverige och Finland har en intressant roll i boken. Historiska fakta blir här citat ur ett historiskt arkiv som i boken är placerat på Hanaholmen i Finland. Jag hoppas ungdomar i Finland och Sverige vill läsa boken, som är aktuell och samtidigt behandlar ett tema som är viktigt för vår identitet. Jag ser boken som ett bra redskap för skolorna att använda i arbetet med våra länders gemensamma historia och kulturarv. Jag tror att boken på det sättet kommer att bidra till ett ökat intresse för och kunskaper om grannlandet. Förhoppningsvis kan läsaren också använda det verkliga Hanaholmen som sitt eget redskap för att skapa nya länkar mellan länderna. Huset på udden vid Finska viken strax intill Helsingfors är faktiskt lika spännande som boken." Susanna Tommila, projektkoordinator Hanaholmen -kulturcentrum för Sverige och Finland projektet 1809 - Det nya Finland, Det nya Sverige."Mina elever tycker att Kims böcker är spännande och bra, därför att det hela tiden händer något, de kan inte släppa boken!" Göran Backman, författare och lärare i historia.


Smakprov!:
"Vad har jag nu ställt till med?" utbrast Ramona, när hon kände den välbekanta yrseln gripa tag i henne.
I samma stund blev omgivningen suddig. Hon förstod genast vad som var på gång att hända: En ny tidsförflyttning!Ramona ville sträcka ut handen för att nå Theo, så att även han följde med. Men det var för sent! Ljudet av Theos förvånade röst var det sista hon hörde innan stridslarmet runt henne tog vid.Ramona mindes orden hon just hade uttalat, när hon stått framför montern och sett alla krigiska föremål: Tänk att leva på den tiden. Redan då hade pirrningen i henne börjat och när hon sedan fortsatt säga: Det måste ha varit fruktansvärt! Då hade hennes lugna tillvaro förbytts till något fasansfullt!"Oj! Titta här!" utbrast Theo förvånat, och pekade på montern med utställningsföremål.Robert skyndade fram för att se vad Theo hade upptäckt."Ser du kniven där?" sa Theo och pekade.Robert nickade."Den ser nästan exakt ut som den kniv jag hade i mitt hem i Pompeji!" sa Theo och kunde inte ta blicken ifrån kniven.Ännu hade varken Ramonas vän, Theo, eller hennes kusin, Robert, upptäckt att Ramona var spårlöst försvunnen. De var som uppslukade av miniutställningen, om kriget 1808-1809, som fanns på färjan mellan Sverige och Finland. I utställningen ingick en hel del olika vapen och kanonkulor.Efter ett tag, när Robert började få nog av alla gamla saker, vände han sig om för att föreslå Ramona att de skulle hitta på något annat. Han såg inte skymten av sin kusin och blev lite förbryllad. Hon hade alldeles nyss stått precis bredvid honom. Vart hade hon tagit vägen?Kimseliusfan recenserar kort!:
Väldigt, VÄLDIGT beroendeframkallande!

Vad tyckte ni om dagens inlägg? 

( Väldigt kort, jag vet) 


Bara för att dagens inlägg var  kort, så blir imorgons längre, tro mig!

För att då så är det dags för Kinesiska draken!


Kram
Linda

1 kommentar:

Kim M Kimselius sa...

Tyckte mycket om dagens blogginlägg, eftersom den här boken betyder speciellt mycket för mig. Kramisar från författaren Kim M. Kimselius