onsdag 20 januari 2010

unga fakta

Hej !
Jag hade tänkt lägga in lite frågor ifrån Ungafakta, som är frågade till Kim,
Ganska mycket om hur man gör en bok, men också några utanför skrivandet,
Jag citerar också frågorna och svaren.

Hej kim!
I skolan ska vi skriva en saga men jag har funderat jättemycket på det och vet fortfarande inte vad
den ska hetta eller vad den ska handla om.
Kan du ge mig några tips om hur jag ska börja?
är tacksam för svar!

/ anonym, 11 år från malmö

Hej Anonym

Skriv det DU vill läsa! För att göra en bra berättelse bör du skriva direkt från hjärtat, och gärna ta del av de erfarenheter du bär inom dig. Tänk på att inte skriva för att någon annan ska läsa berättelsen, utan skriv för att DU ska bli nöjd med berättelsen. Använd ditt eget "språk" och försök inte härma någon annan författare, då blir din berättelse bra. Glöm inte att berättelsen måste fånga läsaren redan i första meningen.

Läs böcker för att få lite inspiration. Be din bibliotekarie plocka fram böcker som kan inspirera dig.

Lycka till!

Kramisar från Kim

Kimseliusfan:Ja, Jag har förstått det (tack vare Kim) att om en bok ska bli bra, så måste man skriva en bok som man själv vill läsa, det är som allt annat i livet, gör man det inte för sig själv, utan för andra, då blir det inte bra.


Är det kul att vara författare

/ h, 11 år från sverie

Hej H

Det är roligt att vara författare och få leva i fantasivärldar ibland. Men det är också mycket arbete. Speciellt om man skriver historiska äventyrsböcker som jag gör. Det innebär att jag måste läsa mängder av faktaböcker inför varje bok jag ska skriva. Dessutom reser jag till de platser jag skriver om. DET är roligt. Speciellt när jag var i Egypten. Den resan präglade min "Faraos förbannelse" väldigt mycket, eftersom hela första kapitlet blev till djupt nere i den grav som jag skriver om i det kapitlet.

Det är lite kämpigt med pengar när man är författare. Man vet aldrig hur mycket inkomst man har.

Det är roligt att resa runt och föreläsa och möta läsarna. Det är jätteroligt att vara ute och signera och möta mina fans. Och det är helt fantastiskt att det finns en fanklubb om mig och mina böcker, som mina fans har startat.

Det är få författare som kan försörja sig enbart på sitt författarskap. Många som har drömmen om att bli författare söker sig ofta till yrken där man får syssla med skrivandet, till exempel: lärare, journalist, tryckeri, bibliotek med flera.

Sina första böcker skriver man på kvällar och nätter. Har man tur, som J.K. Rowlings med Harry Potter-böckerna, så gör första boken succé och man kan direkt försörja sig på sitt författarskap. Jag har också haft lyckan att göra en dunderdebut och därmed också lyckats försörja mig på mitt författarskap. Även om det inte är lika stora inkomster som Rowlings...

Jag älskar att vara författare!

Det som är viktigt om man tänker bli författare är att man läser och skriver mycket, mycket, mycket och inte ger upp om man får dålig kritik. Det är viktigt att man tar till sig kritiken för att utveckla sitt skrivande, att man låter andra läsa sina berättelser och lyssnar på vad de säger.

Vill du veta mer om mig och mina historiska äventyrsböcker kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se. Där hittar du mina böcker "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", ”Faraos förbannelse”, "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden", "Snapphanar", "Giljotinen", "Riddarsvärdet", "Det glömda kriget 1808-1809", ”Snapphaneresan”, ”Kinesiska Draken” och "Kimberlie - Äventyr på Nya Zeeland", samt "Kimberlie - Ett nytt liv" som kommer ut i mars. Du kan även läsa lite ur varje bok och lyssna på när jag läser ur "Tillbaka till Pompeji", "Snapphanar" och "Giljotinen". Om du söker på mitt namn "Kimselius" på YouTube, kan du se och lyssna på när jag läser ur mina böcker.

Kramisar från Kim

Kimseliusfan: När jag läser hennes svar, så drömmer jag om författarskapet, det var ju trots allt Kims böcker som fick mig att inspireras att skriva.


vilka är dina favotit böker som du har skrivit?

/ sara, 10 år från sundsvall

Hej Sara

Oftast är det alltid den senaste boken som jag har skrivit, vilket då är "Kinesiska Draken" och "Kimberlie - Äventyr på Nya Zeeland".

Men... jag har just avslutat en ny bok som heter "Kimberlie - Ett nytt liv" och jag tycker väldigt mycket om den boken, men den har inte kommit ut i bokhandeln ännu...

Kramisar Kim

Kimseliusfan: Jag längtar så himla mycket efter Kimberlie ! och Romarriket och Theos Pompeji.


Hej Kim !
Är du vädligt kräsen med vad du skriver? Jag har skrivit massor med berättelser men ratar de oftast innan någon annan har läst dem. Jag är helt enkelt för angelägen om att skriva rätt att jag oftast tycker att det ser fel ut redan innan jag sett helheten. Därför kan det lätt hända att jag klickar bort en berättelse på hundra sidor för att jag helt enkelt inte gillar hur jag själv skrivit.
Jag vill jätte gärna bli författare men är rädd att min förmåga att ( som mamma säger det ) underskatta mig själv kommer göra det svårt att förfölja en berättelse.
jag hoppas att du kan ge mig några förslag om hur jag kan sluta. ( försökte att blunda när jag skrev, vilket visserligen funkade bra om jag inte skulle bry mig om hur det blev, men det gav upplopp till många stavfel. )
Förut skrev jag med lätt hjärta, brydde mig inte alls hur jag skrev eller vem som läste. Nu har liksom lite av glädjen med att skriva försvunnit, eftersom jag själv är så kräsen och måste ställa höga krav.
Finns det något jag kan göra eller får jag helt enkelt försöka med att blunda igen?

mvh // Ida

/ Ida, 14 år

Hej igen Ida

I din ålder ville jag inte att folk skulle läsa vad jag hade skrivit. Jag stoppade berättelserna i byrålådorna och där låg de i många, många år innan jag plockade fram dem och skickade till förlag. Min första bok blev antagen och sålde i 11.000 ex första veckan, vilket var jättemycket 1997.

Som du förstår är det inget fel att vara kritisk mot sina berättelser, men vad du än gör: Släng dem inte! Stoppa bara undan dem och ta fram dem senare, då du har fått en annan syn på dem.

Fortsätt skriv från hjärtat utan att bry dig om vad andra ska tycka om din berättelse. Ställ inga höga krav på dig, skriv och låt fantasin flöda. När du skrivit av dig berättelsen, skriver du ut den på papper och stoppar undan den utan att läsa den och så börjar du på nästa berättelse som du har inom dig. Det som är viktigt nu är att du låter din fantasi flöda, att du inte kritiserar ditt skrivande, att du inte läser igenom det du har skrivit utan bara skriver, skriver, skriver OCH sparar allt du skriver. Om du har svårt att avsluta berättelsen... Gör inte det. Skriv ut den, stoppa in den i en mapp och lägg undan den. Slutet kommer när man minst anar det!

Ibland skriver jag slutet allra först när jag skriver en bok, eftersom slutet är så självklart, ibland skriver jag slutet när jag har skrivit halva boken, ibland får slutet vänta till allra sist.

Släng ingenting du skriver, spara det och ta fram det om några månader, några år... Du ska se att alla de berättelser som du ratade kommer du att tycka är fantastiskt bra när du läser dem längre fram.

Lycka till och hör gärna av dig igen! Glöm inte kontakta mig den dag du får din första bok utgiven. Vill du följa min skrivprocess kan du göra det på min blogg. Gå in på www.kimselius.se så hittar du länk till bloggen, där hittar du även fler skrivtips.

Kramisar från Kim

Kimseliusfan: Ett tips till alla er som vill bli författare :-)


Kram
Kimseliusfan

lite över 700 besökare!!

1 kommentar:

Anonym sa...

7 kvar sen så blir det 800 .
kan du lägga upp fler inlägg från den gamla bloggen?
kram anonym.